منوی دسته بندی

گیتار و معرفی اجزای آن – بررسی ساختار گیتار آکوستیک و الکتریک

گیتار و معرفی اجزای آن – بررسی ساختار گیتار آکوستیک و الکتریک - تفاوت ها و شباهت های انها

گیتار و معرفی اجزای آن – بررسی ساختار گیتار آکوستیک و الکتریک

قبل از یادگیری گیتار شما ابتدا قطعا نیاز به خود گیتار دارید! وقتی به یک مغازه ی ساز فروشی می روید تا گیتار تهیه کنید انواع گیتار را می بینید که گاها شکل ها و رنگ های مختلفی دارند. شاید اولین سوالی که با دیدن انبوهی از گیتارهای یک مغاز به ذهنتون میاد اینه که کدوم بهتره و اصلا ایا شکلشون تاثیری دارد؟ رنگشون تاثیری در کیفیت دارد؟ این سوالاتی هست که قطعا برای خیلی ها که تازه می خواهند ساز گیتار را تهیه کنند، پیش می اید. در این مقاله ساختار انواع گیتار (هم آکوستیک و هم الکتریک) را مورد بررسی قرار می دهیم. ضمن اینکه بعد از اینکه فهمیدید یک گیتار از چه قسمت هایی تشکیل شده است. می توانید با تهیه ی این ساز و دوره ی آموزش گیتار سایت چارگاه که در سطح ارائه می شود، آنرا به شکلی اصولی یادبگیرید. مقاله ی زیر برگرفته و خلاصه ای از کتاب آموزش گیتار اثر مارک فیلیپس می باشد.

هر گیتار از چه قسمت های مهمی تشکیل شده است؟

ما دو نوع اصلی گیتار را داریم:

۱)آکوستیک

گیتار و معرفی اجزای آن – گیتار آکوستیک

گیتار و معرفی اجزای آن – گیتار آکوستیک

۲)الکتریک

گیتار و معرفی اجزای آن – نوع الکتریک

گیتار و معرفی اجزای آن – نوع الکتریک

با دیدن ظاهر یک گیتار الکتریک متوجه می شوید که نوع الکتریک آن همیشه اجزا بیشتری نسبت به نوع آکوستیکی اش دارد. از آنجا که ساخت نوع اکوستیک بنا بر نظر تولیدکنندگان این ساز سخت تر و پیچیده تر از نوع الکتریک آن می باشد.به همین دلیل در رده ی گیتارهای هم تراز ، نوع آکوستیک آن هم قیمت یا گران تر از همتاهای الکتریک اش است.

لازم به ذکر است که در هر دو نوع این ساز ساختار دسته یکسانی دارند هر دو دارای دسته ی فرت بندی شده هستند. به همین دلیل است که نوع اکوستیک یا الکتریک تقریبا از لحاظ شکل و شمایل نزدیک به هم هستند هر چند از لحاظ جنس و رنگ صدا قطعا باهم دیگر تفاوت دارند.

اجزای مختلف گیتار آکوستیک مطابق شکل:

گیتار و معرفی اجزای آن – اجزای نوع آکوستیک

گیتار و معرفی اجزای آن – اجزای نوع آکوستیک

 

۱) سردسته

۲) گوشی ها

۳) شیطانک

۴) دسته

۵) فرت بُرد

۶) فرت ها

۷) حفره ی صدا

۸) صفحه ی محافظ مضراب

۹) خرک

۱۰) زین

۱۱) پین های خرک

۱۲) صفحه ی جلویی ( صفحه ی صدا)

۱۳) بدنه

۱۴) تسمه بند پایین

در ادامه توضیحی راجع به قسمت های مختلف داده می شود:

صفحه ی پشتی:

در نوع آکوستیک این بخش از چند تکه چوب تشکیل شده است وظیفه ی آن نگه داشتن قسمت های جانبی در جایشان است.

بازو:

بازو را تنها نوع الکتریک دارد قطعا دیده اید در گیتار الکتریک یک میله ای فلزی وجود دارد و نوازنده گاهی انرا بادستش جلو عقب می کند درواقع این میله ی فلزی با چرخاندن خرک به جلو و عقب میزان کشش سیم را تغییر می دهد وقتی کشش سیم تغییر کند مسلما پیچ صدا نیز کمی تغییر می کند. به این میله نام هایی نظیر دسته ی ترمولو ، دسته ویبراتو، دسته ی وانگ نیز می گویند.کسانی که  الکتریک کار می کنند با این بازور به خوبی آشنا هستند.

خرک (گاهی پل می گویند):

در نوع آکوستیک یک صفحه ی چوبی است اما در گیتار الکتریک یک صفحه ی فلزی می باشد. وظیفه ی این قسمت این است که روی بدنه سیم ها را محکم کند.

بدنه:

در گیتار دسته و خرک باید روی یک چیزی قرار بگیرند بدنه این امکان را فراهم می کند درواقع بدنه جعبه ای می باشد که نقش تکیه گاه دسته و خرک را ایفا می کند. جالب است بدانید صدا در این ساز توسط سیم ها تولید و توسط آن ساختاری که بدنه دارد تغییر و شکل مخصوص به خودش را می گیرد و به گوش ما میرسد در نوع کوستیک محفظه ی آن درواقع نقش تقویت کنندگی صدا را ایفا می کند. اما در گیتار الکتریک بدنه صرفا جایی است که اتصال خرک و دیگر قطعات الکترونیکی مانند: پیکاب انواع پیچ های تنظیم صدا را مهیا می کند. درواقع برخلاف تصور خیلی ها آن قسمت که در گیتار آکوستیک باعث ایجاد ان صدای زیبا با طنین زیبا را می دهد همان بدنه ی آن است که در گیتار الکتریک این بخش این نقش را ایفا نمی کند یعنی اگر شما در حالت عادی سیم ها را در گیتار الکتریک به ارتعاش در بیاورید صدای گز داده شده ی خیلی نازک و کم حجم را می شنوید چرا که به مانند اکوستیک آن بدنه را ندارد. و مکانیسم تولید و تغییر صوت در آن فرق دارد.

پین های خرک:

در نوع آکوستیک (البته بعضی ها) یکسری پرچ های چوبی و یا گاها پلاستیکی که بین سوراخ های خرک وجود دارد قرار گرفته شاید بپرسید برای چیست باید گفت که آنها برای آنکه سیم ها را روی خرک محکم قرار بگیرد قرار داده شده اند.

فرت بُرد یا  Finger Board:

اگر به دسته ی گیتار نگاه کنید روی دسته ی این ساز قطعه ی چوب را قرار داده اند به ان فرت برد می گویند البته به فرت بُرد تخته ی انگشت گذاری نیز می گویند.

فرت ها :

قطعا ان میله های فلزی عمودی روی دسته ی این ساز را دیده اید که به صورت منظم با فاصله های مشخصی از یکدیگر قرار گرفته اند. همان ها که دسته ی گیتارها را به قسمت های کوچکتری تقسیم کرده است درواقع وقتی انگشت خود را روی سیم می گذارید آنها باعث می شوند طول سیم تغییر کند در نتیجه فرکانس تولید شده تغییر و نت جدید به صدا در بیاید!

برای یادگیری ساده و روان این ساز می توانید با تهیه ی دوره ی آموزش این ساز در سه سطح از صفر تا پیشرفته بسیار عالی تکنیک های این ساز را یادبگیرید برای تهیه ی هر سه سطح می توانید به فروشگاه سایت مراجعه کنید. این دوره دارای ساعت ها ویدئوی باکیفیت آموزشی به همراه تمرین و PDF می باشد. در این دوره از نحوه ی خرید این ساز تا انواع تکنیک های پیچیده اموزش داده شده است. هر سه سطح زیرنویس شده زیر نظر سایت آموزش موسیقی چارگاه می باشد. بسیاری از دوستان گمان می کنند سطح مبتدی این دوره خیلی به کارشان نمی آید متاسفانه خیلی از دوستان به اشتباه فکر می کنند که خیلی چیزها را می دانند و همیشه سطح مقدماتی خیلی نکات پیش و پا افتاده ای دارد اما واقعیت این است که بسیاری از نوازنده ها به خاطر این دیدگاه که خیلی نکات پیش و پا افتاده است و نیازی ندارند ایرادات اساسی در اجرای این ساز دارند که خود خبر ندارند! شما بهتر است از سطح مقدماتی شروع و تا پیشرفته تک تک نکات را یادبگیرید.

در ادامه توضیحات بیشتری ، در رابطه با قسمت های دیگر این ساز ارائه داده می شود.

این مقاله متعلق به سایت آموزش موسیقی چارگاه می باشد.

مدیریت سایت وب‌سایت

‫2 نظر

  • امیر گفت:

    در وحله اول بسیار تبریک می گم بابت مطالب زیبا و مفیدتون. واقعا لذت بردم.
    اما یک نکته در این مقاله باید حتما اصلاح بشه. بدنه گیتار الکتریک صرفا برای نگه داشتن بریج و پیکاپ ها و سیم نیست. جنس چوب به کار رفته در بدنه گیتار الکتریک تاثیر مستقیم و کاملا محسوسی در لحجه یا همون tone نهایی گیتار الکتریک داره. مثلا میزان قابل توجحی از از صدای حجیم و دارک Gibson Lespaul به خاطر بدنه ماهوگانی اون ساز هست. یا صدای تُرد و شلاقی Fender Telecaster تا حدود قابل توجهی مدیون چوب ash هست.

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *