موسیقی مدرن بررسی ملودی و هارمونی

موسیقی مدرن بررسی ملودی و هارمونی
موسیقی مدرن پر از تحولات جالب است! در پست های دیگر سایت موسقی دوره ی کلاسیک مورد بررسی قرار گرفت در این پست می خواهیم به موسیقی قرن بیستم بپردازیم.
در ادامه هارمونی و ملودی در موسیقی مدرن بررسی می شود.
قرن بیستم با هیچ کدام از عناصر موسیقی بنیادی تر از هارمونی برخورد نکرده است. با مطالعه اثار قرن بیستم متوجه تحولات بسیار بنیادی در هارمونی موسیقی مدرن می شویم! در موسیقی قرن بیستم مفاهیم جدید هارمونیک از چهار جنبه بررسی می شوند:
الف) ساختار آکورد
ب) توالی آکورد ها
ج) دیسونانس
د) در نمونه های افراطی حذف کامل هارمونی
قبل از اینکه این جنبه ها را در موسیقی قرن بیستم بررسی کنم می خواهم یک نکته ای را خدمت علاقمندان به موسیقی متذکر شوم:
مدتی است تب یادگیری قوانین موسیقی مدرن خصوصا در هارمونی در بین علاقمندان بسیار زیاد شده است این مسئله بد نیست اما زمانی بد می شود که فرد هنوز قواعد و قوانین مربوط به دوره های گذشته را نمی داند و بعد به فکر یادگیری موسیقی مدرن است! از دید بنده همه ی این علاقه ها پوچ است و از روی بی اطلاعی می باشد و بیشتر افراد گمان می کنند برای تولید موسیقی روز باید حتما قوانین مثلا هارمونی مدرن را بدانند! در صورتی که یادگیری موسیقی مدرن مراتب خود را دارد به صورت کلی شما می بایست ابتدا قوانین باروک و کلاسیک را به خوبی یادبگیرید بعد به فکر دوره های دیگر باشید. نمی شود به کسی که تا دیروز در مقابل هارمونی قرن هجدهم و نوزدهم مقاومت داشت و کل دانشش در حد خواندن دو برگ از کتاب تئوری موسیقی و چند برگ از والتر پیستون بوده انتظار درک موسیقی مدرن را داشت! بنابرین سلسله مراتب را رعایت کنید و ابتدا هارمونی عمومی را یادبگیرید بعد سراغ موسیقی مدرن بروید.
موسیقی قرن بیستم:
ساخت اکورد:
در عصر موسیقی متعارف شاهد این بودیم که آکورد ها بر مبنای ترسیال ساخته می شدند. منظور از ترسیال یعنی فواصل سومی که یکی پس از دیگری روی هم قرار می گیرند و اکورد را می سازند. اصطلاح هارمونی سوم ها یا tertial harmony اشاره به همین موضوع دارد.

هارمونی سوم ها
در قرن بیستم با افزوده شدن فواصل سوم بیشتر برای ساختن اکورد های یازدهم و سیزدهم، هارمونی کوارتال و دیگر مبناهای فواصل نت ها مثل پنجم ها،هفتم ها،دوم ها و دیگر انواع آن فرهنگ اکورد های مصطلح گسترش پیدا کرد. علاوه بر این تمام سیستم های واصل جای خود را به ترکیب فواصل نامتجانس دادند. همچنین آکورد های مختلط (پولی کوردها) از دو یا چند پایه ی مختلف مورد استفاده قرار گرفتند به عنوان مثال:
بر روی هم قرار دادن تریاد دو-می-سل و فا دیز-لا دیز-دو دیز چنان که در آکورد در آکورد پتروشکای استراوینسکی آمده است.
توضیح بیشتر چند اصطلاح و نکته ی مهم در پارگراف قبل:
شاید چند اصطلاح در پاراگراف قبل برای شما نا مفهوم باشد در ادامه چند اصطلاح را بیشتر توضیح می دهم ضمن اینکه نکات مهم دیگری را نیز عنوان می کنم.
هارمونی کوآرتال:
در ترسیال دیدید که برای ساختن آکورد از فواصل سوم روی هم استفاده می شد. حال در هارمونی کوآرتال فواصل چهارم بروی هم قرار می گیرد مانند اکورد عرفانی و اسرارآمیز اثر آلکساندر اسکریابین که مرکّب از نت های C-F#-Bb-E-A-D و قفس اثر چارلز آیوز ، به این هارمونی، هارمونی کوارتال می گویند.

موسیقی مدرن – هارمونی کوارتال
4 نظر
البته هارمونی به معنای جاذبه و دافعه در بین آکوردها و در کل ، علم چگونگی وصل آکوردهاست و نه فقط آکوردسازی بر همین سبب واژه هارمونی کوارتال یک غلط مصطلح است و آکوردهای کوارتل داریم که جاذبه و دافعه ای بهم ندارند و مانند هارمونی تیرس قوانین هارمونی تشکیل نمی دهند.
سلام سپاس از نظرتون و وقتی که گذاشتید
ببخشید دو تا سوال داشتم :
۱- یک آکوردی مثل دو – ر – فا یا دو – ر بمل – فا در سیستم کوارتال است یا نه؟
۲- آکوردهایی مثل سل – دو – سل یا ر – فا – ر که یک صدا دوبار تکرار شده هم می توان در هارمونی کنار یک آکورد با سه صدای محتلف استفاده کرد؟ یعنی مثلا در هارمنی کارمان از آکورد دو – می – سل به می – لا – می وصل کنیم
سلام
۱-این آکورد ها بیشتر کلاستر یا خوشه ای هستند تا کوارتال کوارتال ها عمدتا از فواصل چهارم تشکیل شده ساختارشون
۲-دوبل شدن ها و حذف ها در هارمونی یک موضوع کاملا رایجی هست و در بعضی از وصلها ما مجبور میشیم بعضی از نت های آکورد مقصد رو حذف کنیم یا دوبل کنیم در هارمونی عمومی حذف سوم چندان رایج نیست به خاطر اینکه سرشت آکورد رو مخدوش می کنه ولی پنجم حذفش اولویت داره اگر چه در بعضی از موارد سوم رو هم حذف میکنیم.
البته بستگی به نوع کلی رویکرد در اون هارمونی داره