آموزش تنظیم (اعمال پلاگین ها)

آموزش تنظیم (اعمال پلاگین ها)

آموزش تنظیم (اعمال پلاگین ها)Reviewed by مدیریت سایت on Jan 14Rating:

آموزش تنظیم (اعمال پلاگین ها)

یکی از مهمترین مواردی که در آموزش تنظیم بررسی میشه نحوه ی اعمال پلاگین ها (اعمال افکت) است در این پست آموزشی می خوام دو تکنیک مهم اعمال افکت ها به روش Insert و Send ،در نرم افزار های موسیقی رو ،آموزش بدم اگرچه عنوان این پست آموزش تنظیم هست ولی تکنیک هایی که بررسی میشه در مهدنسی صدا میکس  هم به کار میره منتهی یادتون باشه هدفِ اعمال پلاگین ها در مرحله ی تنظیم با مرحله ی میکس و مسترینگ فرق داره درواقع ما داریم دو تکنیک مهم و جامع که مربوط به استفاده از DAW ها هست رو بررسی می کنیم حالا با خلاقیت خودتون میتونید با اهداف مختلف ازین دو تکنیک بهره ببرید این آموزش فقط نحوه ی اعمالشون رو آموزش میده نه خودشونو!

نرم افزار فرضی زیر رو در نظر بگیرید فرض کنید که میخواید به Track 1 پلاگینی رو اعمال کنید سوال مهم اینجاست:

“به چند روش میتونم در یک DAW این کار رو انجام بدم؟” 

 

افکت گذاری و استفاده از پلاگین ها به دو روش Insert و Send در یک نرم افزار تولید موسیقی (X-Daw)
یک نرم افزار فرضی تولید موسیقی

مطابق شکل زیر به طور اساسی ما به دو طریق میتونیم به یک ترک افکت ها رو اعمال کنیم (به خاطر این میگم اساسی چون اصلین) :

۱) Insert

۲) Send

اعمال افکت به دو روش Send و Insert دو تکنیک پر کاربرد در تنظیم و میکس و مسترینگ
اعمال افکت به دو روش Send و Insert

بسیار خب بریم سراغ بررسی تک تکشون!

۱)اعمال افکت ها به روش Insert :

این روش یکی از معمول ترین روش هایی است که اکثر افراد به این روش پلاگین ها را اعمال می کنند این روش همان طور که از اسمش پیداست یک روش مسقیم اعمال پلاگین است یعنی به صورت مستقیم یا به قول بعضی ها سری به سیگنال اعمال می شود (به خاطر نوع اعمالش):

 

Insert در نرم افزار های موسیقی دو تکنیک پر کاربرد در تنظیم و میکس و مسترینگ
روش Insert در اعمال پلاگین ها به یک سیگنال

همان طور که در تصویر بالا میبینید پلاگین در این روش به صورت مستقیم در مسیر سیگنال قرار می گیرد نتیجه ی این روش اعمال پلاگین،این است که کل سیگنال پردازش می شود و ما در خروجی فقط سیگنال پردازش شده را می شنویم برای اعمال پلاگین به این روش کافی است کانال مربوط به ترک مورد نظرمون رو در میکسر پیدا کنیم و از بخش insert به طور مستقیم پلاگین مورد نظرمون رو اعمال کنیم (یاد آوری: به هر کانالی که پلاگین اعمال می کنید محتوای سیگنالی همان کانال را تحت تاثیر قرار می دهد) این کانال مربوط به نرم افزار Studio one 3 هست :

قابلیت Insert در کانال میکسر یک نرم افزار آهنگسازی و تنظیم و میکس و مسترینگ
روش Insert در اعمال پلاگین ها به یک سیگنال

۲) اعمال افکت ها به روش Send :

در این روش برعکس روش insert دیگر پلاگین ها،به صورت مستقیم به سیگنال ها اعمال نمی شوند بلکه به صورت غیر مستقیم با فرستادن مقداری از سیگنال ها به پلاگین صورت می گیرد به طور ساده سیگنال دوبل میشه به یکیش پلاگین اعمال میشه و به دیگری اعمال نمیشه!:

 

Insert و Send در نرم افزار های موسیقی دو تکنیک پر کاربرد در تنظیم و میکس و مسترینگ
اعمال افکت ها به روش Send

همان طور که در تصویر بالا می بینید در این روش انگار یک کپی از سیگنال گرفته می شود و یکی به پلاگین فرستاده می شود و دیگری بدون هیچ تغییر در خروجی ظاهر می شود این روش را روش موازی اعمال افکت ها نیز می خوانند در میکسر روش کار مطابق آنچه که در ویدئو توضیح دادم ابتدا یک کانال تحت عنوان Fx Channel ایجاد می کنیم سپس از طریق قابلیت Send کانال ترک مورد نظرمون باتوجه به مقداری که می خواهیم سیگنالی را به کانال FX ارسال می کنیم در آخر،این بار پلاگین را مستقیم به کانال  FX اعمال می کنیم نه کانال ترک مورد نظرمون!

نتیجه ی این روش این است که در خروجی ما دو سیگنال را می شنویم هم سیگنال پردازش شده و هم سیگنال پردازش نشده را، مثلا اگر ریورب را به این روش اعمال کنیم هم سیگنال ریورب نشده را داریم و هم سیگنال تحت تاثیر ریورب را….

 

در نرم افزار های موسیقی (DAW) هر دو روش،روش های بسیار پرکاربردی هستند  با استفاده از این دو روش ما میتوانیم خلاقانه تر افکت ها را به ترک هایمان اعمال کنیم توجه داشته باشید روش های Insert و Send در نرم افزار های موسیقی یک تکنیک جامع هستند و فقط در یک نرم افزار خاص کاربرد ندارند شما کاربر هر نرم افزار موسیقی که هستید میتوانید از این دو روش برای اعمال افکت ها بهره ببرید،بسیار مهمِ که به عنوان یک موزیسین این تکنیک های ابتدایی رو بلد باشین امیدوارم که از پست آموزش تنظیم (اعمال پلاگین ها) راضی بوده باشید …

دانلود ویدئو آموزشی

 

خب بریم سراغ مسابقه ی بزرگ سایت آموزش موسیقی چارگاه:

در این مسابقه ما یک سوال که مرتبط با این پست آموزشی یعنی آموزش تنظیم(اعمال پلاگین ها) هست رو طرح کردیم برای شرکت در این مسابقه کافیِ جواب این سوال رو در زیر همین پست کامنت کنید به جوابهای درست هدایایی داده میشه ضمن اینکه به همه ی عزیزانی هم که در این مسابقه شرکت می کنند نیز هدیه ای در نظر گرفتیم:

سوال مسابقه:

“کدام یک از افکت ها بهتر است به روش Insert و

کدام یک بهتر است به روش Send اعمال شوند؟”

فقط تا ساعت ۱۲ جمعه ۶ بهمن ۹۶ فرصت برای پاسخگویی به سوال مسابقه است و عزیزانی که نوز در مسابقه شرکت نکردند می توانند از این زمان استفاده لازم را ببرند.

دوستان دیدگاه های برنده  به دلیل حفظ شرایط عادلانه مسابقه پس از اعلام نتایج مسابقه،در دسترس قرار خواهد گرفت. 

به روزرسانی:

سپاس از همه ی عزیزانی که در مسابقه شرکت کردند
از انجایی که جواب ها نزدیک به هم بود با قرعه کشی نفرات برنده را تعیین کردیم و به جای سه نفر نفر ،چهارنفر را برنده اعلام کردیم

دانلود فایل صوتی

سوال این بود که کدوم یکی از پلاگین ها بهتره به صورت send اعمال بشه کدوم بهتره به صورت insert اعمال بشه؟
اگر بخوایم دسته بندی کنیم این سوال بیشتر تو زمینه ی مهندسی میکس مطرح هست در توضیح هر دو روش به دو نکته اشاره شد که اون نکات کلید پاسخ این سوال هستن …
اگه یادتون باشه گفتیم که در روش insert ما در خروجی فقط سیگنال پردازش شده رو داریم اما در روش send علاوه بر سیگنال پردازش شده سیگنال اصلی هم وجود داره …
دقت کنید هدف استفاده از پلاگین ها و اثری که هر دو روش از خودشون به جا میذارن بسیار مهمه …

پلاگین هایی مثل اکولایزر و کمپرسور و… معمولا بهتره به صورت insert اعمال بشن به خاطر چی؟به خاطر اینکه ویژگی هایی که توسط این پلاگین ها در سیگنال تغییر داده میشه ویژگی هایی هستن که عمدتا ما نمیخوایمشون یعنی نمیخوایم بعد از اعمال اینها دوباره سیگنال اصلی رو باهمون ویژگی ها در خروجی داشته باشیم! مثلا یک محدوده ی فرکانسی در ترکی باید کات بشه خب منطقی نیست یک فیلتر رو با این هدف به صورت غیر مستقیم اعمال کنیم چون ما اثر استفاده از send رو میدونیم که در خروجی یک نسخه از سیگنال اصلی رو هم داریم!!

براساس همون توضیح پلاگین هایی مثل delay و reverb و… بهتره به صورت send اعمال بشن …..
دوستانی هم بودن که از جنبه های دیگری به پاسخ این سوال پرداخته بودن به هر حال از همه ی عزیزانی که شرکت کردن سپاسگزاریم

 

نفر اول: آقای عارف علیزاده قلعه برنده پانصد هزار تومان از محصولات سایت
نفر دوم :آقای محمد حسینی برنده سیصد هزار تومان از محصولات سایت
نفر سوم:آقای پیمان تقوی برنده سیصد هزار تومان از محصولات سایت
نفر چهارم‌:خانم نفس بانو برنده دویست هزار تومان از محصولات سایت
به رسم ادب به توحید سروری،وحید فرجیپور هم به خاطر نظرات ارزشمندتان صد هزار تومان به کیف پول محصولات سایت اضافه می گردد
و به همه عزیزانی که در مسابقه شرکت کردند پنجاه هزار تومان به کیف پول محصولات سایت اضافه می شود
سپاس از شما?????

 

 

منبع:

سایت آموزش موسیقی چارگاه

نویسنده و مدرس: سینا اسحاقی

استفاده از محتویات سایت چارگاه بدون ذکر منبع ممنوع و پیگرد قانونی دارد

همچنین ببینید

مهندسی صدا چیست؟

مهندسی صدا چیست؟

مهندسی صدا چیست؟Reviewed by مدیریت سایت on Jun 13Rating: مهندسی صدا چیست؟ تصورات اشتباه راجع …

63 نظر

  1. سامان قربانی

    سپاس از سایت خوبتون.تازه با موسیقی آشنا شدم و فقط می خواستم از سایت خوبتون تشکر کنم

  2. سلام و خسته نباشید و سپاس از برگزاری مسابقه.جواب پرسش را اینگونه می دهم که پلاگینها وافکت هاای مثل کمپرسور را به صورت اینسرت با توجه به توضیحات استاد و افکت های این چنینی
    و افکت هایی مثل اکولایزر را به روش سند اعمال میک نیم
    با سپاس فراوان

  3. salam.fek konma.reverb ro insert konim
    va equalizer ro send konim
    tnx

  4. سلام ممنون از شما.نمی تونم قطعی بگم ولی فکر کنم خیلی بسته به آن چیزی که در نظر داریم باشه که بخواهیم سیگنال اصلی در خروجی بیاید.

  5. با درود و وقت بخیر . به اعتقاد بنده لاین هایی که نیاز به ریورب،دیلی،کورس و … دارند چون یک لاین به سیگنال اصلی اضافه میشه بهتره که از سند استفاده کنیم که بتونیم لاین اضافه شده رو در یک کانال میکسر جداگانه قرار بدیم و تحت کنترل خودمون باشه که بتونیم لاین اضافه شده رو اکولایز یا کمپرس و … کنیم و همچنین میشه از یک لاین سند چند ساز رو افکت یکسان اعمال کرد ولی از لاین اینسرت بهتره که برای یک ساز یا یک لاین مستقل استفاده کرد

  6. فکر می کنم در حالت send از reverb استفاده می شود
    و compressor از insert استفاده می گردد

  7. به نظرم باید گفته بشه در چه فضایی این پرسش مطرح شده و باید ببینیم مقصود ما در چه طرح کلی و در چه سلیقه ای خروچی گرفته شده

  8. جواب مسابقه:کمپرسور و اکولایزر:اینزرت
    ریورب:سند
    تشکر

  9. ریورب و دلی به صورت اینسرت
    اکولایزر کمپرسور اینسرت

  10. سلام به نظرم در پلاگینی ریورب send تنظیم می کنیم
    البته بسته به شرایط میتونه متفاوت باشه

  11. سلام و سپاس از سایت خوبتون در روش اینسرت در کمپرسور استفاده می کنم
    ریورب هم به صورت سند اعما میشه
    تشکر

  12. سلام وقت بخیر، قاعدتا برای وکال از روش send باید استفاده کرد و همچنین برای ساز های زنده ای مثه گیتار پیانو هم میشه از روش سند استفاده کرد، و اما از روش insert برای صدا های مجازی که توسط وی اس تی ها ایجاد میشه استفاده میکنن

  13. سلام علیکم،این طور که من متوجه شدم اینزرت برای مواردی کاربرد داره که خروجی کار موارد تغییر داده شده است و سیگنال اصلی دیگر در ان وجود ندارد

  14. برای ممانعت از تداخل سیگنال ها در افکتی مثل لیمیتر سند می کنیم و بالعکس

  15. در مورد پلاگین اکولایزر میدونم که باید اینسرت بشه .در مورد سایر پلاگین ها هم یه چیزلیی میدون و لی خیلی مطمین نیستم

  16. جواب سوال اینه که در پلاگینای مثل اکولایزر send رو انتخاب میکنیم چون باید سیگنال اصلی حذف بشود اما در بقیق مثل پلاگین dely برعکسه

  17. میلاد اسکندری

    افکت Sidechain اینسرت می کنیم

    و افکت reverb سند می کنیم و مابقی مشابه به همین طریق

  18. سوالی کردید همه چیز درش بستگی به سیگنال داره و شدت اون رنگ اون و فضا و زاویه ای که باید بهش داد ولی معمولا افکت فضا ساز مث ایمیجر و ریورب و دلی برا کنترل بیشتر روی گروپ ترکهای هم نوع بهتره و معمولا من اکولایزر و کامپرسور رو اگر نخوام حرکت خاصی بزنم در روی خود ترک میذارم این بحثی که پرسیدید خیلی مهمه در چینش و پانوراما و انتشار صوت در کنالها چپ و راست و معمولا یک پلان تو در تو داره که کاملا سلیقه ایه بنظرم و کسی خوب انجامش میده که خیلی باسلیقه باشه و خوب بشنوه در غیر این صورت صد کلاس هم گذاشته بشه کسی یاد نمیگیره.

  19. در ریورب از send استفاده می کنم
    در delay هم به همینصورت
    در مورد insert هم در اکولایزر از این استفاده می کنم
    ممنون از سایت خوبتون

  20. می تونه هر موردی باشه من هر کدوم از پلاگینای مختلف رو از مدلای مختلف رفتم به نظرمم هر کدومش جالبه.تازه مثلا برای کار روی کانل های چپ و کانال های راست و اعمال متمایز اونها خیلی کارو جالب می کنه.این نظر شخصی منه

  21. تو inserts افکت رو مستقیم به ترک مورد نظرتون اعمال میکنید . یعنی وقتی روی هر کدوم از اون ۸ مکانی که برای افکت در نظر گرفته شده کلیک کنید ، میتونید از لیست پلاگین ها یک پلاگین رو انتخاب کنید و افکت به طور مستقیم روی ترک مورد نظرتون اعمال میشه .

    ولی برای استفاده از sends شما باید اول یک fx channel track ایجاد کنید بعد در قسمت insert اون fx channel افکت مورد نظرتون رو قرار میدید . بعدش میتونید به ترک های صوتی مورد نظرتون برگردید و درقسمت send اون ترک ها fx channel مربوطه (همون fx channel که افکت توش قرار داره) رو انتخاب کنید و افکت به ترکتون اعمال میشه .
    خوبی استفاده از send این هست که میتونید همزمان افکت مورد نظرتون رو به هرچند تا کانال صوتی که علاقه دارید بفرستید . با این کار cpu کامپیوتر شما هم فقط یک پلاگین رو پردازش میکنه و فشار از روی cpu کم میشه .
    یک خوبی دیگه ای هم که داره این هست که انعطاف پذیری اعمال افکت از طریق send بیشتر هست . یعنی میتونید به فرض افکت مورد نظرتون رو اکولایزر کنید (یا هر کار دیگه ای که علاقه دارید)

  22. من که با ریورب زیاد کار میک نم و اعمال send مناسبه خیلی جاها و خروجی کار به نظرم بهتر در می اید .البته نظرای دیگر هم شنیدم در این مورد که هنوز برایم قانع کننده نیست
    با تشکر

  23. سلام (در ارتباط با سوال مسابقه) من با تجربه ای که شخصاً بدست اوردم بنظرم پلاگین هایی که برای جلوگیری از تداخل فرکانسی مورد استفاده قرار میگیرند مثلEQ-Compressor-Limiter-Reverb باید اینزرت بشن و پلاگین هایی مثل Delay-Flanger- Flangus سند بشن تا هم صدای اصلی رو داشته باشیم و هم افکتهایی که بهش داده میشه

  24. عارف علیزاده قلعه

    افکت هایی مثل سایدشن بهتر به صورت insert اعمال بشه

    و افکتایی مثل delay و reverb به صورت Send برای این که اصل صدا از بین نره و …

  25. خیلی متکیه به فضای کاری که انجام می دهیم و ممکنه متغیر باشه در فضای کاریه متفاوت.برای همین نمیتونم یک قاعده کلی براش تععین کنم

  26. من تو اکولایزر send را انتخاب می کنم.مابقیشو دقیق نمی دونم و شک دارم.خیلی ممنونم

  27. این موضوع کاملا سلیقه ای و اگر در فضاهای کاری مختلف بررسی بشه جواب های یکسانی نداره

  28. سلام خسته نباشید
    بنظرم اکولایزر در insert و ریورب در send خوب باشند.
    با تشکر

  29. با سلام اقای اسحاقی میشه بگید تو نرم افزار اف ال استودیو چجوری یه کانال ارسال میشه به یه کانال دیگه توی اف ال اصلا گزینه sendنداره
    با تشکر

    • سلام سپاس
      در راستای این آموزش یک آموزش حتما راجع به عملی این بحث میزارم همان طور که دیدید قسمت اول بود واقعا در کامنت نمیتونم توضیح بدم چون باید ببینید تا خوب یادبگیرید بزودی در یک ویدئو کامل آموزش میدم باتشکر

  30. با اینکه از تایم جواب دادن گذشته.ولی گمون کنم برای ریورب و دیلی سند بهتره .اونم نه برای همه ترک ها ،ترک هایی مثل وکال و اینا

  31. سلام ممنون از آموزش خوب و کاربردی شما ..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *